Знаете ли, как се изработват сребърни бижута?

Знаете ли, как се изработват сребърни бижута?
2 октомври 2018

Преди да стигне до вас, в повечето случаи, процесът на изработка на едно сребърно бижу е доста дълъг. Стартът винаги е определяне на типа бижу, дали ще бъде пръстен, обеци, колие, гривна или медальон, дали ще има камъни в/у него и след това се пристъпва към производството му.

 

Съществуват два типа производство на сребърни бижута: ръчен и машинен.

 

Много хора предпочитат да носят изцяло ръчно изработени сребърни бижута, тъй като това отличава тяхната индивидуалност и почти винаги нямат аналог. Всяка стъпка от изработката им е ръчна. Използват се множество инструменти, като фрези, свредла, щемпели, валци, чукчета, наковални, клещи и още много, много други. Ръчно изработената техника се използва предимно за направата на сребърни бижута с естествени камъни, които всеки път са с различна форма и размер. За това, дизайнът на такива бижута се определя в голяма степен от тях.

 

Машинната техника за изработка на сребърни бижута е продължителен процес, който тръгва от дизайна. Тази техника се използва предимно за масово производство. Дизайнът на бижуто се създава от метал (сребро) или моделажен восък, който е много удобен и лесен за оформяне. След като новият модел е готов се предава в поточната линия, където се отлива на метал. След това се матрицира и така започват да се създават по лесен начин множество копия на едно и също сребърно бижу. Матрицата представлява силиконов калъп, който се изпича при определена температура в специална преса и внимателно изрязва по размера на бижуто, където след това се налива разтопен на определена температура, специален восък и така всяко бижу отново излиза на восъчна отливка. Процесът след това не е лесен, необходимо е с различни инструменти доработката на восъчната отливка, за да може да бъде перфектно преди да се отлее на метал – изглаждане, поставяне на камъни, кичене. Идва моментът и на гипсовата отливка, която се изпича в специализирани за това пещи и наливането на разтопено сребро, което е предварително окаратено, за да бъде подходящата проба 925.

 

Разбира се, след това има и не малко ръчно довършителни процеси, за което е необходимо човешка намеса преди сребърното бижу да заблести във Вашите ръце!

 

Разгледайте всички наши категории със сребърни бижута и изберете своите фаворити!

 

 

С много любов ❤

KOLIE.BG