Знаете ли, как се изработват сребърни бижута?

2 октомври 2018
Знаете ли, как се изработват сребърни бижута?

Преди да стигне до вас, в повечето случаи, процесът на изработка на едно сребърно бижу е доста дълъг. Стартът винаги е определяне на типа бижу, дали ще бъде пръстен, обеци, колие, гривна или медальон, дали ще има камъни в/у него и след това се пристъпва към производството му.

 

Съществуват два типа производство на сребърни бижута: ръчен и машинен.

 

Много хора предпочитат да носят изцяло ръчно изработени сребърни бижута, тъй като това отличава тяхната индивидуалност и почти винаги нямат аналог. Всяка стъпка от изработката им е ръчна. Използват се множество инструменти, като фрези, свредла, щемпели, валци, чукчета, наковални, клещи и още много, много други. Ръчно изработената техника се използва предимно за направата на сребърни бижута с естествени камъни, които всеки път са с различна форма и размер. За това, дизайнът на такива бижута се определя в голяма степен от тях.

 

Машинната техника за изработка на сребърни бижута е продължителен процес, който тръгва от дизайна. Тази техника се използва предимно за масово производство. Дизайнът на бижуто се създава от метал (сребро) или моделажен восък, който е много удобен и лесен за оформяне. След като новият модел е готов се предава в поточната линия, където се отлива на метал. След това се матрицира и така започват да се създават по лесен начин множество копия на едно и също сребърно бижу. Матрицата представлява силиконов калъп, който се изпича при определена температура в специална преса и внимателно изрязва по размера на бижуто, където след това се налива разтопен на определена температура, специален восък и така всяко бижу отново излиза на восъчна отливка. Процесът след това не е лесен, необходимо е с различни инструменти доработката на восъчната отливка, за да може да бъде перфектно преди да се отлее на метал – изглаждане, поставяне на камъни, кичене. Идва моментът и на гипсовата отливка, която се изпича в специализирани за това пещи и наливането на разтопено сребро, което е предварително окаратено, за да бъде подходящата проба 925.

 

Разбира се, след това има и не малко ръчно довършителни процеси, за което е необходимо човешка намеса преди сребърното бижу да заблести във Вашите ръце!

 

Разгледайте всички наши категории със сребърни бижута и изберете своите фаворити!

 

 

С много любов ❤

KOLIE.BG


Колиета с талисмани – най-новият хит на 201928 август 2019

Един от най-новите хитове на годината са колиетата с талисмани, които може да сътворявате сами. Изборът е богат на цветове и чармс елементи, а резултатът е единствен и неповторим.

прочети още
Как се постигат цветовете на стоманените бижута?5 юни 2019

Стоманените бижута могат да бъдат оцветени чрез различни покрития – родий, злато, бронз и т.н. Използва се така нареченото PVD покритие (Physical Vapor Deposition) . Това е процес на вакумно нанасяне, който придава блестящо, декоративно и функционално покритие.

прочети още
Любимите бижута в розов цвят. Все още актуални през 2019г.5 юни 2019

Любими с естествения си зачервен тон, смесен с фин, контрастен блясък, бижута в розово са все още така актуални и предпочитани за почти всеки бранд от ювелирното производство. Спомняме си, че през 2006 се появи модната тенденция за бижута от розово злато, а с течение на времето от индустрията започнаха да покриват в розово бижута, произведени и от други метали. За тази цел използват покрития с позлати или родий.

прочети още
Вечно модерните колиета с име28 май 2019

Бижу, което задължително трябва да имате е КОЛИЕ С ИМЕ. То е емоционално и вечно актуално. Може да го носите само по всяко време или заедно с други колиета. Колиетата с имена се превърнаха в тенденция сред известни личности още преди години, а публикуваните от тях снимки станаха хит в социалните мрежи, като техните колиета приковаваха погледите ни.

прочети още
Много ново и горещо за лято 2019г.22 май 2019

За първи път в нашия електронен каталог може да откриете бижута за силния пол. Стилни и красиви мъжки гривни, изработени от кожа и натурални камъни със стоманени елементи, които може да бъдат гравирани с любимите имена или послания.

прочети още
Предимства на бижутата от благородна стомана 316L20 май 2019

Бижута от неръждаема стомана висок клас 316L или по известна, като медицинка стомана, се превръщат в голяма тенденция сега. Всъщност, хората днес все повече избират да носят тях, вместо бижута, направени от благородни метали. Освен, че са достъпни, като цена, тези красоти от неръждаема стомана могат да предложат много повече.

прочети още
Имаш нова гривна Mesh Ducett?13 май 2019

Създадохме инструкции за твоята стоманена гривна Mesh от DUCETT, за да може бързо да сглобиш нова си гривна и да приживешш емоцията и вълнуването от това да миксираш и наредиш талисманите сама. Ето какво трябва да направиш:

прочети още
Ducett в нашия електронен каталог3 март 2019

DUCETT е холандска марка, която предлага висококачествени часовници с японски механизъм и 2 години пълна гаранция. Моделите се отличават с уникален тренд дизайн в съчетание със стоманени бижута DUCETT.

прочети още
Как да поддържаме сребърно бижу?2 октомври 2018

Полезни правила, които ще Ви помогнат да запазите първоначалните качества и блясък на Вашата сребърна бижутерия.

прочети още
Поддръжка на бижу със Swarovski кристали23 септември 2018

Харесайте си бижу със Swarovski кристали от нашите категории – сребърни обеци, сребърни пръстени, сребърни колиета, сребърни гривни, сребърни медальони и сребърни комплекти, но не забравяйте препоръките на производителя за грижата, която трябва да отдавате към новото си украшение.

прочети още
Защо да предпочетем бижута с родиево покритие?20 септември 2018

Родият, като метал е благороден и спада към групата на платината. В сребърната бижутерия той се използва, като покритие, което запазва блясъка на продукта за по-дълго време и го предпазва от външни влияния.

прочети още